Categories
Uncategorized

Waar staat SEO voor en waarom is het belangrijk?

Jij hebt vast wel eens eerder van de term SEO gehoord en weet wellicht zelfs waar de afkorting voor staat, namelijk: Search Engine Optimization. De grote vraag is echter wat zoekmachineoptimalisatie nou precies betekent?

Online wordt SEO gedefinieerd als “het proces waarbij de zichtbaarheid van een website of een webpagina in de onbetaalde resultaten van een web zoekmachine beïnvloed wordt”.

SEO biedt met andere woorden dus een manier om jouw website op basis van woorden en/of specifieke woordgroepen in zoekmachines terug te vinden, die relevant zijn voor wat jouw site aan te bieden heeft.

De geschiedenis van SEO

Hoewel de online zoekmachines nog maar drie decennia bestaan, is het behoorlijk moeilijk om je nu nog een wereld zonder hen voor te stellen. Zoekmachines zijn dan ook een eindeloze bron van kennis en hebben de manier waarop wij informatie ontdekken compleet veranderd.

Je kunt tegenwoordig over vrijwel alles wel wat kennis opdoen door simpelweg even een woord of zin in een zoekmachine te typen.

Zoekmachines vertrouwden vroeger op speciale databases met trefwoorden om zo de relevante resultaten te kunnen vinden. Telkens wanneer een gebruiker naar een bepaald woord of een bepaalde term zocht, bladerde deze zoekmachine voor die term door hun databases en gaf daarna de pagina’s weer die het als het meest relevant beschouwde.

Helaas was dit geautomatiseerde proces niet erg efficiënt om de meest relevante pagina’s als eerste weer te geven. Dus toen SEO op het toneel kwam veranderde het de loop van de geschiedenis van zoekmachines volledig.

Sergie Brin en Larry Page, twee vrienden van Stanford University, begonnen in 1996 aan een project te werken om een nieuw soort ​​zoekmachine te creëren die compleet anders is dan elke andere zoekmachine die reeds op de markt was.

Zij vonden namelijk dat er een betere manier moest zijn om op het internet te zoeken. Hun project heette destijds Backrub, maar tegenwoordig is het beter bekend als Google, de meest gebruikte zoekmachine die er bestaat.

Crawlers en  algoritmen

Net als eerdere zoekmachines gebruikte Google eveneens webcrawlers om het internet af te speuren en databases met trefwoorden bij te houden, maar naast die webcrawlers gebruikte Google echter ook diverse algoritmen.

Deze algoritmen houden met veel factoren rekening bij het bepalen van het nut van een website: de kwaliteit van de inhoud, het aantal backlinks (ofwel andere websites die naar die specifieke website of pagina linken), de plaatsing van trefwoorden binnen de domeinnaam, en zelfs de snelheid van de website plus beeldoptimalisatie.

Waarom SEO belangrijk is

In de sterk concurrerende markt van vandaag is SEO belangrijker dan ooit. Elke dag weer zijn er namelijk miljoenen gebruikers op zoek naar producten, diensten, antwoorden op vragen en oplossingen voor specifieke problemen.

Als jij een ondernemer bent, dan hangt jouw succes af van alle mensen of firma’s die jouw producten afnemen en speciaal naar jouw website komen om hen in hun behoeften te voorzien. Dit geldt voor elke bedrijfseigenaar die online actief is.

Zonder het webverkeer naar jouw website wordt de kans op succes wel heel erg klein. Om al die bezoekers aan te trekken, moet jij zodoende goed zichtbaar voor de potentiële klanten zijn, en dat is waarom SEO zo belangrijk is.

Velen beschouwen SEO als een soort ‘kwaliteitscontrole’ voor websites, want des te hoger de kwaliteit van jouw content, des te nuttiger jij voor online gebruikers bent die naar een specifiek woord of een bepaalde zin zoeken, en des te hoger jij met jouw site in de zoekmachines scoort.

Gebruikers hebben immers de neiging om de websites te vertrouwen die hoger in de zoekmachine ranglijst staan, waardoor het waarschijnlijker wordt dat zij de diensten of producten van een bedrijf op de eerste zoekpagina afnemen, en dus niet van een website op andere pagina’s verderop in de ranglijst.

Het lijkt misschien een verbazingwekkend gegeven, maar volgens onderzoek bekijkt 75% van de gebruikers nooit de tweede pagina met zoekresultaten!

Daarom is het voor de beste ranking zo ontzettend belangrijk om de juiste SEO tools toe te passen. Het is namelijk de sleutel tot de ultieme vindbaarheid plus het daaraan verbonden succes van jouw website.